artikler

Telefonbogen

Under besættelsen udgjorde den hemmelige radiotjeneste en vigtig del af modstandskampen. I Danmark benyttedes blandt andre, den såkaldte Telefonbog.


Den første omtale af telefonbogen efter krigens afslutning kom i sommeren 1945 i OZ; Artiklen “En lille Mobilsender" var skrevet af Svens Bagge, der var en af konstruktørerne.Den var ledsaget af en meget skematisk diagram. Dernæst er telefonbogen siden omtalt snesevis af gange i OZ.

I 1994 påbegyndtes bygningen af “replikaer”. Mindst 20 mennesker overalt i landet deltog i projektet.
Medlem af Birkerød afdeling, Christian Damgaard, OZ3CY gjorde en meget stor indsats med at opspore originale dele overalt i landet, og få fremstillet chassiser og kabinetter..

Klubmedlem Hans Holtman, OZ9DC var involveret i antenneophængning på Frihedsmuseet, og

Hans Bonnesen koordinere sagerne bl.andet ved løbende at udsende 12 situationsrapporter i de fem måneder hvor slaget virkelig blev slået. Sagen vedrørende Telefonbogen blev beskrevet af Hans Bonnesen i en artikel i OZ maj 2009 side 226 ff. Artiklen “ Telefonbogen 2008, en elektronisk anakronisme” bragte en nøjagtig gennemgang af hele projektet samt en afslutning og en tak til de mange personer, firmaer og institutioner der havde været involveret.(forfatter: Hans Bonnesen)

Nu afdøde radioamatør OZ9AC, Kaj Nielsen skrev i 2003 en artikel om Telefonbogen i det norske radiosamlerblad “Hallo-Hallo”, som måske ikke ses af mange radioamatører, men som sikkert kendes i samlerkredse. Denne artikel bringes her med særlig tilladelse fra Redaktør Tore Moe fra den norske radiohistoriske foreningsblad :"Hallo-Hallo". Se link til artiklen nedenfor

Download hele "HALLO-HALLO" med artiklen om telefonbogen. (høj kvalitet. stor fil).Link til artiklen i "Hallo Hallo" (læselig kvalitet)
www.edr.dk Medlemmer af Experimenterende Danske Radioamatører kan downloade nummer af OZ maj 2009 med artikel om Telefonbogen

Se andre indlæg med relateret indhold

Del denne side
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *