teknik

MagLoop antenne

I dag lykkedes det endeligt at få sat en ny mag-loop antenne op i haven og testet den på 30 M. Det første billede viser antennen i min forhave.


Mag-loopen er lavet af ½ tomme semi-flexibel coaxkabel. Loopen har en diameter på ca 1,7 meter. Afprøvningen har været længe under vejs, bl.a. fordi loopen faktisk er for stor og lidt for uhåndterlig. Den kan fx ikke bare foldes sammen, når den ikke skal bruges og understøtningen skal også være ret solid, og ikke lavet af et ledende materiale, da mag-loop antenner, ligesom spoler i afstemte kredse, ikke kan lide metal i nærheden.
Afstemningen er en  hjemmelavede split-stator kondensator med tilhørende gearmotor. Motoren forsynes med dc via coaxkablet. Kondensatoren kan klare 100 W på 30 M, og kan afstemme mag-loopen til 30, 20 og 17 M. Loopen fødes med en faraday koblingsloop, som skulle sikre små hf-strømme på coaxkablet.

Mag-loopen giver fine signal til Europa (12 qsoer). Rapporterne på Reverse Beacon ligger flot, og ikke meget lavere (+/- 5 dB) end min ground plane. Beregningsmæssigt skulle denne mag-loop være ca 2 dB dårligere end en halvbølge dipol, forudsat, at der ikke er tab i forbindelsen mellem loop og afstemningskondensator og internet i afstemningskondensatoren.

Båndbredden målt inde ved senderen mellem de frekvenser, hvor SWR bliver 1:2 er ca 20 KHz.
Nu vil jeg pille antennen ned for natten, da den endnu ikke er beskyttet mod vejr og vind.


73 god fornøjelse med eksperimenterne Hans Jørgen, OZ7BQ

hansjorgenStorLoop05012015

oz5bir-Hansjorgen-magloop-600

 

Del denne side
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *