artiklerteknik

Byg en Moxon antenne til 50 MHz

50 MHz Moxon Beam.

OZ7BQ, Hans Jørgen Rasmusen.

 

50 MHz sporadisk E sæsonen står for døren. Selv med en simple antenne kan man komme langt omkring når båndet pludseligt åbner.

Denne artikel beskriver en simpel 2 element beam efter Moxon princippet. Antennen er udviklet af Les Moxon G6XN og består af en dipol og og en reflektor. Enderne af dipolelementet hhv reflektor elementet er foldet mod hinanden, hvorved antennen fodaftryk reduceres ca 30 % i forhold til en full size 2 element beam.

Moxon antennen har et fremadrettet gain på ca 5 dB, et kraftigt nul på ca 30 dB vinkelret på hovedretningen og et front to back ratio på 20 til 30 db, afhængigt af hvor tæt enderne på dipolelementet og reflektor elementet er på hinanden.

Der findes en række beregningsprogrammer på nettet. Se fx https://ac6la.com  hvor MoxGen - Moxon Rectangle Generator kan hentes.

 

Figur 1 viser et billede af min Moxon, der er fremstillet af elektrikerrør og PVC isoleret installations ledning.

Figur 2 viser dimensionerne på Moxon antennen. Min antenne har følgende mål, idet alle teoretiske mål er reduceret med 5% pga ledningens PVC isolation.

A:  209 cm

B:   28,5 cm

C:    5,5 cm

D:  36 cm

E:   70,0 cm

Antennens fødeimpedans er tæt på 50 Ohm og min udgave lå ”lige i øjet” i første forsøg.

 

Min Moxon er bygget af elektrikerrør. De inderste sektioner er 20mm OD og de yderste sektioner er 16 mm OD. Herved bliver bommene så fleksible, at de kan bøje opad og holde antenneelementerne i spænd. Efter samme princip som anvendt på en Hex beam.

De 2 inderste sektioner er hver 75 cm lange, mens de 4 yderste sektioner hver er100 cm lange. 22 cm af de yderste elementer skydes ind i indersektionerne og fastholdes med en slangebinder på de tynde sektioner. Da der er tryk i bommene, bruges slangebinderen kun til at skabe friktion, og kan evt erstattes af en skrue, hvis man ikke vil have mulighed for at justere bomlængderne.

Figur 3 viser et adskilt bomelement.

 

Figur 4 viser hvorledes antenneelementet monteres på en af bomenderne. Bommene bøjer på plads, når det sidste hjørne af antennen placeres i bomenden.

Figur 5 viser hvorledes dipolenden og reflekorenden holdes på plads i den rigtige afstand.

Figur 6 viser hvorledes bommene fastgøres til bæremasten. Vinklen mellem de to bomme er 40 grader.

Antennen fødes gennem et stykke Wireman twinlead, der er netop en halv bølgelængde langt og afsluttes med  en strømbalun, der kan monteres på bæremasten. Herved minimeres vægtbelastningen på dipolen. Den halve bølgelængde transformerer dipolens fødeimpedans 1 til 1 til strømbalunens tilslutningspunkt.

Som mast anvendes de nederste 4 sektioner af en Bilteama 6 m glasfiber fiskestang.

 

Hele antennen kan bygges på nogle timer (når man har skaffet elektrikerrørene mv), og er billig.

 

God fornøjelse og god DX jagt.

Hans Jørgen

 

 

 

Del denne side
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail