artikler

Telefonbogen

Under besættelsen udgjorde den hemmelige radiotjeneste en vigtig del af modstandskampen. I Danmark benyttedes blandt andre, den såkaldte Telefonbog.


Den første omtale af telefonbogen efter krigens afslutning kom i sommeren 1945 i OZ; Artiklen “En lille Mobilsender" var skrevet af Svens Bagge, der var en af konstruktørerne.Den var ledsaget af en meget skematisk diagram. Dernæst er telefonbogen siden omtalt snesevis af gange i OZ.

I 1994 påbegyndtes bygningen af “replikaer”. Mindst 20 mennesker overalt i landet deltog i projektet.
Medlem af Birkerød afdeling, Christian Damgaard, OZ3CY gjorde en meget stor indsats med at opspore originale dele overalt i landet, og få fremstillet chassiser og kabinetter..

Klubmedlem Hans Holtman, OZ9DC var involveret i antenneophængning på Frihedsmuseet, og

Hans Bonnesen koordinere sagerne bl.andet ved løbende at udsende 12 situationsrapporter i de fem måneder hvor slaget virkelig blev slået. Sagen vedrørende Telefonbogen blev beskrevet af Hans Bonnesen i en artikel i OZ maj 2009 side 226 ff. Artiklen “ Telefonbogen 2008, en elektronisk anakronisme” bragte en nøjagtig gennemgang af hele projektet samt en afslutning og en tak til de mange personer, firmaer og institutioner der havde været involveret.(forfatter: Hans Bonnesen)

Nu afdøde radioamatør OZ9AC, Kaj Nielsen skrev i 2003 en artikel om Telefonbogen i det norske radiosamlerblad “Hallo-Hallo”, som måske ikke ses af mange radioamatører, men som sikkert kendes i samlerkredse. Denne artikel bringes her med særlig tilladelse fra Redaktør Tore Moe fra den norske radiohistoriske foreningsblad :"Hallo-Hallo".

Del denne side
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *